Cementas utvecklingsblogg: Att söva en björn som blivit väckt

”Väck inte en björn som sover!” är ett av de första ordspråk jag som liten lärde mig. Jag gissar att björnar som blivit väckta inte är så roliga att ha att göra då de verkligen behöver sin vintersömn.

Jag arbetar inte med några björnar och väcker heller ingen som sover i onödan. Min liknelse handlar istället om hamnprojekt med nyttiggörande av muddrat sediment från havets botten.

Regelbundet behöver havsbottnarna vid våra hamnar muddras för att bibehålla djupet i farlederna. Ofta är dessa muddermassor förorenade av båttrafik och omkringliggande verksamheter. Så länge massorna ligger på havets botten är föroreningar och sediment ett vilande problem. Då massorna muddrats upp vaknar problemet och blir i många fall en stor utmaning för hamn och myndigheter. Enkelt sett finns det fyra alternativa lösningar till att ta hand om muddermassorna; tippning till havs, deponering på land, invallning i vik eller nyttiggörande med stabiliserings- och solidifieringsmetoden. Att tippa massorna till havs är kontroversiellt och i en hotad havsmiljö inte hållbart. Deponering på land eller genom utfyllnader i havsvikar tar stora ytor i anspråk och är mycket kostsamt. Med hjälp av det sistnämnda alternativet, stabiliserings- och solidifieringsmetoden, ökas hållfastheten hos muddermassorna med hjälp av bindemedel, så att de kan användas som konstruktionsmaterial samtidigt som att eventuella föroreningar fastläggs.

Som jag ser det är stabilisering och solidifiering ett klockrent alternativ som åter söver björnen på ett långsiktigt och hållbart sätt, betydligt bättre än att låta problemet hållas tillfälligt vilande.För närvarande pågår ett intressant projekt i Göteborgs Hamn där stabilisering och solidifiering ska utföras. 220 000 kvadratmeter ny kaj byggs på muddrade massor som solidifierats, ett spännande projekt som sannolikt blir vägledande för kommande muddringar och utbyggnationer.

Länkar
Kort från Göteborgs Hamn om projektet
Information kring Göteborgs Hamn projektet från Cowi
Vägledning av nyttiggörande av muddermassor i hamn- och anläggningskonstruktioner

Anna Brinkhagen, projektledare uvecklingsavdelningen