Cementas utvecklingsblogg: Framtidens betong är digital och smart.

Det råder en stark digitaliseringstrend i vårt samhälle just nu. Överallt diskuteras hur våra prylar i hemmet och på jobbat kan kopplas upp och samla in realtidsdata för att göra vår vardag och arbetsdag enklare och mera effektiv. Ni har säkert hört talas om sakernas internet (eng. Internet of Things) och i näringslivet har industri 4.0 blivit ett välkänt begrepp. Även i byggsektorn pratar man om den uppkopplade byggarbetsplatsen.

Robert Larsson

Man kan ju fundera på hur detta kommer påverka vår betongbransch? Tänk om ingjutna sensorer kunde ge signal om när armeringen i en brokonstruktion börjar rosta, meddela aktuella sprickvidder eller skicka information till väghållaren om aktuell yttemperatur och halkrisk på brobanan. Eller tänk om de sensorer vi gjuter in för att mäta temperatur och uttorkning under byggskedet även kunde användas för att ge information till byggnadens klimatsystem om hur stor energimängd som finns lagrad i betongstommen just nu för att på så vis optimera styrning av inneklimatklimat med hänsyn till byggnadens värmetröghet. Visst låter det bra? Och det kanske inte är så långt bort som man kan tro.    

För det är ju så att det både forskas och utvecklas kring trådlösa sensorer och hur dessa kan samla in data för att förbättra betongbyggandet i alla dess delar. En snabb sökning i vetenskapliga artikel-databaser på temat ”ingjutna sensorer i betong” ger nästan 900 publicerade artiklar i olika vetenskapliga tidskrifter runt om i världen enbart under de senaste fem åren. Populära forskningsområden är bland annat sensorer för att mäta uppkomst av rost i armering och sprickidentifiering. Kommersiella produkter inom en rad olika användningsområden börjar också se dagens ljus både utomlands och här hemma.

Den snabba utvecklingen skapar dock en del frågeställningar som vi måste börja hantera. Hur ska vi dra nytta av alla dessa nya sensorer? Det kanske är olika aktörer som kan ha nytta av mätdata från en och samma sensor? Kan sensorer mäta många egenskaper så vi slipper gjuta in multipla sensorer? Detta gör det ju mycket enklare och sannolikt även mera kostnadseffektivt. Vi behöver etablera en samsyn kring vilka standarder sensor-system ska baseras på för att vara optimala för betongapplikationer. Förutom de rent tekniska frågorna finns de affärsmässiga och jurisdiska frågorna. Exempelvis, vem ansvarar för dessa sensorer (och de mätdata som dessa rapporterar) om de ska användas under betongkonstruktionens hela livslängd?

Som ett första steg på vägen etablerar nu Cementa ett nätverk för att diskutera trådlösa sensorer för betongbyggandet. Nätverket kallar vi helt enkelt ”Digitong”. Vi gör detta i samarbete med Sustainable Innovation. Som en kickoff för detta samarbete arrangerade vi ett välbesökt frukostseminarium i förra veckan. Detta kommer att åtföljas av flera workshops. Läs mer om detta på: www.sust.se/projekt/digitong

Välkomna att delta i utvecklingen!

Framtidens betong är digital och smart.

Robert Larsson, projektledare utvecklingsavdelningen.