
Nyanställd och nyinflyttad på Gotland – möt kemisten Bano Mustafa
– Det roligaste med mitt jobb är att jag får utvecklas i en stimulerande miljö, säger Bano Mustafa, kemist i Slite.

I Laboratoriet på Cementa Research i Slite på Gotland, analyseras cirka 3 000 prover om året. Materialprov tas från alla delar av produktionen. En del av dem tas varannan timme för att fastställa att cementtillverkningen går som den ska. Kemiska-, bränsle-, råmaterial och cementmineralanalyser görs.
Här kontrolleras även beständighet och hållfasthet, dessutom arbetar man med utredningar och håller utbildningar.
– Jag analyserar prover från hela anläggningen. Från råmaterial till den faktiska produkten för både Slitefabriken och andra fabriker runt om i norra Europa. I arbetet ingår även att kvalitetssäkra, utveckla och supportera övriga fabriker i norra Europa, förklarar Bano Mustafa.
Bano Mustafa har inte arbetat så länge vid Slitefabriken, men hon är ingen nybörjare. Hon arbetade tidigare för en fransk cementfabrik i Kurdistan och drömde om att flytta tillbaka till Sverige för att fortsätta sitt arbete här. En dag blev drömmen sann. På Cementas hemsida såg hon att fabriken sökte en kemist.
– Lyckligtvis blev det jag som fick jobbet. Efter att ha bott hela mitt liv i Göteborg, pluggat i Borås och arbetat i två och ett halvt år i Kurdistan gick flyttlasset för mig och maken till Slite på Gotland, säger hon.
En dag på laboratoriet kan bestå i att få fram den kemiska sammansättningen för de olika elementen som ingår i varje prov, genom att röntga proverna. En annan analys på labbet är att bestämma fri kalk i prover. Alltså att analysera produkterna från anläggningen som innehåller kalk och genom analysen få fram hur mycket fri kalk (fri CaO) i procent som varje produktprov innehåller.
– När vi fått fram svaren för fri kalk vet vi till exempel att all kalk i klinkern inte har bundit allt järn, kisel och aluminium i råmjölet. Fri kalk är ett överskott av kalk i klinkern, man ska ha 1 – 2 procent fri kalk, bland annat för att mineralerna ska blir mer reaktiva och lättare att mala, det leder i sin tur till mindre kostnader för bränslet, förklarar Bano Mustafa.
Bano gick naturvetenskapliga programmet på Katrinelundsgymnasiet i Göteborg och tog studenten år 2010. Därefter läste hon kemiingenjörsutbildningen på Borås högskolan och tog examen 2014.
– Det var helt spontant att jag sökte kemiingenjörsutbildningen, efterhand ökade intresset, jag ville förstå kemin mer ingående, hur det fungerar i tekniker och industrier, säger Bano.
Hon ser fram emot att få lära sig detaljerna kring cementproduktionen och processen i stort. Och också att kunna utvecklas och prova andra roller och positioner inom fabriken, så länge det främjar företagets utveckling förklarar hon.
– Det roligaste med mitt jobb är att utvecklas i en stimulerande miljö – något alla mina kollegor bidrar med. På Cementa Research har vi väldigt kul och högt i tak. Den starka samhörigheten vi känner gör jobbet mer trivsam, avslutar Bano Mustafa.
Faktaruta:
Namn: Bano Mustafa Ålder: 28 år
Yrke: Kemist
Intresse: Matlagning
Cementa Research: På laboratoriet arbetar cirka 30 personer