Nyanställd och nyinflyttad på Gotland – möt kemisten Bano Mustafa

– Det roligaste med mitt jobb är att jag får utvecklas i en stimulerande miljö, säger Bano Mustafa, kemist i Slite. 

I Laboratoriet på Cementa Research i Slite på Gotland, analyseras cirka 3 000 prover om året. Materialprov tas från alla delar av produktionen. En del av dem tas varannan timme för att fastställa att cementtillverkningen går som den ska. Kemiska-, bränsle-, råmaterial och cementmineralanalyser görs.

Här kontrolleras även beständighet och hållfasthet, dessutom arbetar man med utredningar och håller utbildningar. 

– Jag analyserar prover från hela anläggningen. Från råmaterial till den faktiska produkten för både Slitefabriken och andra fabriker runt om i norra Europa. I arbetet ingår även att kvalitetssäkra, utveckla och supportera övriga fabriker i norra Europa, förklarar Bano Mustafa.

Bano Mustafa har inte arbetat så länge vid Slitefabriken, men hon är ingen nybörjare. Hon arbetade tidigare för en fransk cementfabrik i Kurdistan och drömde om att flytta tillbaka till Sverige för att fortsätta sitt arbete här. En dag blev drömmen sann. På Cementas hemsida såg hon att fabriken sökte en kemist.

– Lyckligtvis blev det jag som fick jobbet. Efter att ha bott hela mitt liv i Göteborg, pluggat i Borås och arbetat i två och ett halvt år i Kurdistan gick flyttlasset för mig och maken till Slite på Gotland, säger hon.

En dag på laboratoriet kan bestå i att få fram den kemiska sammansättningen för de olika elementen som ingår i varje prov, genom att röntga proverna. En annan analys på labbet är att bestämma fri kalk i prover. Alltså att analysera produkterna från anläggningen som innehåller kalk och genom analysen få fram hur mycket fri kalk (fri CaO) i procent som varje produktprov innehåller.

– När vi fått fram svaren för fri kalk vet vi till exempel att all kalk i klinkern inte har bundit allt järn, kisel och aluminium i råmjölet. Fri kalk är ett överskott av kalk i klinkern, man ska ha 1 – 2 procent fri kalk, bland annat för att mineralerna ska blir mer reaktiva och lättare att mala, det leder i sin tur till mindre kostnader för bränslet, förklarar Bano Mustafa.

Bano gick naturvetenskapliga programmet på Katrinelundsgymnasiet i Göteborg och tog studenten år 2010. Därefter läste hon kemiingenjörsutbildningen på Borås högskolan och tog examen 2014.

– Det var helt spontant att jag sökte kemiingenjörsutbildningen, efterhand ökade intresset, jag ville förstå kemin mer ingående, hur det fungerar i tekniker och industrier, säger Bano.

Hon ser fram emot att få lära sig detaljerna kring cementproduktionen och processen i stort. Och också att kunna utvecklas och prova andra roller och positioner inom fabriken, så länge det främjar företagets utveckling förklarar hon.

– Det roligaste med mitt jobb är att utvecklas i en stimulerande miljö – något alla mina kollegor bidrar med. På Cementa Research har vi väldigt kul och högt i tak. Den starka samhörigheten vi känner gör jobbet mer trivsam, avslutar Bano Mustafa.

 
Faktaruta:
  • Namn: Bano Mustafa Ålder: 28 år

  • Yrke: Kemist

  • Intresse: Matlagning 

  • Cementa Research: På laboratoriet arbetar cirka 30 personer

Om Cementa Research