Tidningen Cementa nr2: Uppstickare utmanar trästaden

Med ett 15 våningar högt hotell i betong och aluminium ville byggherren Skoogs Fastigheter skapa ett landmärke i kuststaden Piteå. Fasadens utformning och belysning ska lyfta stadsmiljön under alla årstider.
 

Mitt i centrala Piteå håller ett helt kvarter på att omvandlas med nya bostäder, utbyggd galleria och ett hotell som blir stadens hittills högsta byggnad. 15 våningar i betong, med en utkragande lättfasad gjord av anodiserad aluminium i olika brunaktiga toner, drar blickarna till sig i en småstad som i övrigt mest är präglad av trevåningshus i trä.

– Vi ville skapa ett landmärke och tillföra något annorlunda till Piteå som turist- och handelsstad, för att både stärka besöksnäringen och göra stadskärnan mer attraktiv för de egna invånarna, säger Christina Skoog, vd för Skoogs Fastigheter, som initierade det stora byggprojektet, kallat Träkronan, i slutet av 2012.

Innan alla bygglov och detaljplaner var klara hann det dock gå ett par år till, och den ursprungliga idén att bygga helt i trä hade övergivits. Valet föll i stället på betongstommar i såväl hotellet som kvarterets kommersiella delar där ett befintligt köpcentrum utökas med 2 500 kvadratmeter. Bostadsdelen med 70 nya lägenheter byggdes med betongbjälklag och utfackningsväggar, medan hotellet även fick bärande innerväggar och fasadelement i betong.

– En så hög byggnad innebär stora laster, samtidigt som man ville ha stora öppna ytor i byggnadens konferens- och restaurangdelar. Då krävs smarta lösningar för att få ner kostnaden för stabiliseringen, vilket vi kunde erbjuda med en effektiv betongstomme där väggar och bjälklag gjuts ihop, säger Rolf Skoog, vd för Prefabmästarna, som på uppdrag av totalentreprenören Nåiden stod för detaljprojektering, tillverkning och leverans av betongstommarna.

Trästruktur vid matrisgjutning
Förutom i den bärande konstruktionen ville beställaren Skoogs Fastigheter även använda betongen som ytskikt i fasaden – dock med ett uttryck som associerar till trä. Betongelementen till ytterväggarna är därför gjutna mot en gummimatris med liggande raster som ger en trästruktur på de prefabricerade modulerna.

– För att dölja skarvarna mellan elementen lade vi också till blindfogar vid matrisgjutningen. Det gör att fogarna ser ut att vara fler än de verkligen är, vilket bidrar till den oregelbundenhet vi var ute efter i den färdiga fasaden, säger Cecilia Hörngren, arkitekt vid Ettelva arkitekter som anlitades för att gestalta hotellet på temat ”Från fjäll till kust”.

Tanken var att knyta an till skogsbruket och den gamla tidens timmerflottning på Piteälven genom att skapa en illusion av trä i såväl betongdelen som den kontrasterande aluminiumfasaden.

– Detta låg till grund för både fönstersättningen och aluminiumprofilernas placering i fasaden. De kan ses som timmerstockar som rinner utmed älven, och hjälper dessutom till att mjuka upp det storskaliga intrycket gentemot Piteås övriga bebyggelse, säger Cecilia Hörngren och poängterar att det var en utmaning att få den väldiga byggnadskroppen att upplevas lite organisk.

Titandioxid bleker fasaden
Med en strikt moduluppbyggd konstruktion gällde det att göra fasaden så varierad som möjligt utifrån det bärande systemet av prefabelement. För att ge den råa betongytan ett

lättare intryck valdes också en fasadtyp med tillsats av titandioxid, som bleker betongen och gör ytan något ljusare med tiden. Dessutom har titandioxiden en självrengörande och luftrenande effekt, vilket låg helt i linje med beställarens miljömål och krav på underhållsfrihet.

– Ytterskivorna i fasaden är gjord av så kallad fotokatalytisk betong. Det betyder att den innehåller små partiklar av titandioxid som tillsammans med solens strålning bryter ner kväveoxider och organiska föroreningar – det vill säga smuts på fasadens yta. När det regnar sköljs de nedbrutna ämnena bort, vilket gör att fasaden rengör sig själv och dessutom bidrar till en bättre gatumiljö, förklarar Rolf Skoog vid Prefabmästarna.

Fasadbelysning varierar med årstiderna
Christina Skoog är nöjd med resultatet och lyfter fram att fasadbelysningen kommer att variera beroende på vilken tid på dygnet och året det är.

– Vi har fått en spännande och intressant fasad som bryter mot det gamla och sticker ut. Det vill vi visa oavsett om det är flödande sol eller kolsvart ute. På sommaren är det ju i princip ljust dygnet runt här uppe, men så fort vi går mot höst och vinter blir det mycket mörker. Då gäller det att belysa fasaden så att man ser matrisgjutningen, formerna och kontrasterna där olika material möter varandra, säger Christina Skoog.

Arkitekt Cecilia Hörngren tillägger att även de oregelbundet placerade fönstren har ljussatts med tanke på de mörkare årstiderna:

– Vi vill inte att byggnaden ska uppfattas som en stor mörk silhuett när folk inte befinner sig på sina rum. Därför har varje fönster försetts med en ljuskälla, som självklart kan släckas av hotellgästen, men annars hålls tänd jämt för att den genomtänkta fönstersättningen ska synas även kvällstid.

Men tanken är inte att Piteborna bara ska ta del av byggnaden utifrån. Såväl tillresta turister som stadens egna invånare har med det nya hotellet fått fler mötesplatser i form av spa, restaurang, skybar och två terrasser högst upp – med milsvid utsikt mot fjäll och fjärd.

Text: Susanna Lindström.
Foto: Sten Jansin. 


Fakta Trädkronan i Piteå: 

Renare luft
Tidigare användes titandioxid främst för att bleka betong. Nu finns ämnet malt i finare fraktioner, vilket ger en betong med fotokatalytiska egenskaper. Ytan blir kemiskt reaktiv vid solljus och ”äter” då kväveoxider i den omgivande luften. Det innebär att tekniken kan användas för att förbättra luftkvaliteten i våra städer. Den största mängden kväveoxider kommer från gatutrafiken, vilket öppnar för miljövinster genom att tillsätta titandioxid vid tillverkning av betongelement för byggnader i trafikintensiva miljöer.

Omfattning: Om- och tillbyggnad av kvarteret Stora Örnen med galleria, bostäder, kontor och hotell.

Investeringskostnad: Cirka 400 miljoner kronor.

Tidplan: Hotellet öppnade sommaren 2016 med invigning 20 juli. Inflyttning har skett i merparten av de 70 nya lägenheterna. Resterande bostäder färdigställs 2017, liksom köpcentret.

Byggherre: Skoogs Fastigheter

Totalentreprenör: Nåiden Bygg

Arkitekter: BSK Arkitekter, Arkitekthuset Monarken och Ettelva Arkitekter

Stomleverantör: Prefabmästarna

Betongleverans i hotelldelen: 10 000 ton fördelat på 1 700 prefabelement för fasad och stomme.


Läs mer i Tidningen Cementa, nr 2, 2016, som du kan läsa här.