Arbete inför ny täkt i Skövde

20170912

Nu rinner det vatten i bäcken igen - till och med mycket vatten! Under sommaren var det lite nederbörd, så pass lite att bäckfåran och dammarna nästintill  torkade ut. Men nu har regnet kommit och det har börjat rinna mycket vatten i bäcken. I huvudsak är det positivt, men det har fått ett par följdeffekter. Viss erosion har uppstått, och en del av bentonitduken tittar fram. På något ställe har vattnet valt att ta en annan väg.

Just nu arbetar vi för att undersöka hur vattnet beter sig vid olika flödesvolymer. Därefter kommer vi att vidta åtgärder för att klara de framtida situationerna.

 

 


20170416

Vi har haft smygpremiär för nya Hållsdammsbäcken, och kör ett delat vattenflöde mellan gamla och nya bäcken sedan mitten på veckan. Vi kommer fortsätta så i ett par veckor för att säkerställa vattenkvaliten.

- Vi är väldigt nöjda med hur projektet har fortlöpt, och NCC som har stått för markarbetena och utförandet har gjort ett väldigt bra jobb, säger Alexander Lagerholm, projektledare för arbetet och gruvchef på Cementa i Skövde.

Läs även: Skolungdomar gjorde insats för naturen vid nya Hållsdammsbäcken


20170321

Nu håller vi på och provpumar nya bäcken.

- Provet gick jättebra. Vi pumpande bara över cirka10% av det nuvarande vattenflödet och fick en väldigt bra vattennivå i hela den nya bäcken, säger projektledare Alexander Lagerholm. 

Där bäcken tar slut släpps vattnet i en ravin så att får vattnet hitta sin egen väg ner till den stora dammen som är några hundra meter längre ner i systemet. Under första dagen och natten hade vattnet precis enligt plan hittat sin väg ner till dammen och fyllt den första djuphålan. 

 


20170206

Det är ett relativt stort vattensystem med sammanlagt tre dammar och bäcken kommer att passera genom naturområden av skilda karaktärer. Nu är delsträckan som kallas Skogsbäcken klar, en av totalt sex etapper. 

I botten läggs en så kallad bentonitmatta, därefter kalksten följt av natursten, större stenblock och avslutningsvis grus.

Alexander Lagerholm leder arbetet. 

 

Varje sten, gren och gammalt träd är manuellt ditplacerade för att skapa en så varierad och naturlig bäck som möjligt, vilket gynnar den biologiska mångfalden. Planen är framtagen i samarbete med naturkonsulter.
 

– Det kommer att bli en jättefin plats, och man kan promenera längs med bäcken på den omdragna Billingeleden som är uppmärkt med orange symboler, säger Alexander Lagerholm.

 


20170127

De första 25 meterna av den nyskapade Hållsdammsbäcken är nu klara.

Arbetet har varit i full gång sedan två veckor tillbaka. Det är ett relativt stort vattensystem med sammanlagt 3 dammar och bäcken kommer att passera genom naturområden av skilda karaktärer. Nu är den delsträckan som kallas Skogsbäcken snart klar.

- En utmaning är att konstruera på ett sätt så att vattnet håller sig i bäcken, att det är tätt i botten och att det inte blir erosion på kanterna. Men det finns mycket praxis och många datormodeller att använda för detta så jag känner mig trygg med hur vi löser det, säger Alexander Lagerholm. 

Ett annat mål med den nya bäcken är att planera för att den ska hålla en så hög biologisk mångfald som möjligt. Därför har Cementa nära samarbete med naturkonsulter, för att redan i planeringsstadiet i ta hänsyn till detta och skapa de bästa möjliga förutsättningarna.

I april beräknas arbetet med den omdragna bäcken – totalt 1 400 meter – vara klart.