Ökat byggande med brännbara material hotar brandmännens säkerhet

I fjol omkom 113 människor i Sverige på grund av brand. Det är den högsta siffran på sju år. Brandmännens Riksförbund ser allvarligt på utvecklingen och efterlyser uppdaterade byggregler och ett ökat fokus på ett hållbart brandskydd.
På senare år har det blivit allt vanligare att bygga hus med material som är mer klimatneutrala än de konventionella. Ett exempel är det nya materialet CLT (Cross laminated timber) som allt oftare används som alternativ till stål och betong i bärande konstruktioner. 

Mikael Svanberg är förste vice ordförande för Brandmännens Riksförbund. Han anser att den ökade användningen av brännbara material kan få mycket allvarliga konsekvenser vid en brand. 

”Trenden att bygga höga hus i trä … innebär stora risker för oss brandmän.”

/Mikael Svanberg, förste vice ordförande för Brandmännens Riksförbund

Mikael Svanberg.

– Byggnadens brandskydd och bärighet är inte bara en viktig grund för byggnaden i sig, utan också för de boende och räddningstjänstens personal. Det är klokt att sträva efter minskad miljöpåverkan, men trenden att bygga höga hus i trä och att använda nya brännbara isoleringsmaterial och fasader innebär stora risker för oss brandmän. Det måste sättas en gräns för hur höga hus som får byggas där brännbara material ingår i fasad och bärande konstruktion, säger Mikael Svanberg.

Brister i brandskyddsregler för byggnader 

Han anser att byggbranschen, tjänstemän och politiker har för bristande kännedom om vad det innebär att bygga höga hus med ett väl fungerande brandskydd. Dagens byggregler kräver endast att brandskyddet ska fungera under den tid det tar för personer i en eldhärjad byggnad att ta sig ut. 

– Krav på brandskydd för själva byggnaden finns över huvud taget inte, det är upp till byggherren att besluta om. Att då bygga höga hus med ökande andel brännbart material i bärande konstruktioner och fasad skulle potentiellt även kunna öka riskerna för fastigheter som ligger i närheten, varnar Mikael Svanberg.

Men har inte branschen kunskap om detta? 

– Samhällets krav på korta produktionstider kombinerat med miljöpolitiska ambitioner om att bygga mer energieffektivt pressar utvecklingen för fort framåt. 

Enligt Mikael Svanberg kräver de snabbt accelererande byggteknikerna ett skyndsamt agerande från de ansvariga myndigheterna:

– Byggreglerna är schablonmässiga och förlitar sig mer och mer på datasimuleringar. De behöver uppdateras omedelbart för att inte boende och brandmän i framtiden ska drabbas. 

Cellplast känsligt för brand

Även inuti byggnaderna har användandet av brännbara material ökat, framför allt av isoleringsmaterialet cellplast. Det är ett kostnadseffektivt material som är lätt att bearbeta och har god isoleringsförmåga, men det är också känsligt för brand. 

– Om det börjar brinna förvandlas cellplasten till en rinnande, brandfarlig sörja som snabbt sprider sig i byggnaden. Ett tragiskt exempel är den brand som drabbade det 24 våningar höga huset Grenfell Tower i London sommaren 2017, säger Mikael Svanberg.

Även i Sverige har ett flertal bränder uppstått på grund av den ökade användningen av brännbara isoleringsmaterial och bristfälligt utfört arbete. Extra farligt kan det vara när det finns brännbara material i fasaden. Då ökar risken för att branden sprider sig till andra lägenheter. 

Text: Ylva Carlsson

Läs fler artiklar under avsnittet Inspiration.