2017 oktober 10

Cementa siktar mot ett klimatneutralt infrastrukturbyggande

Cementa är en av deltagarna i tävlingen ”Transformativ infrastruktur – Innovation för nollutsläpp” som startar den 10 oktober. Bakgrunden till initiativet är riksdagens beslut om att Sveriges ska ha noll nettoutsläpp av växthusgaser år 2045. Arrangör är bland annat Naturvårdsverket.

Två lag med representanter från cement- och stålindustrin, bygg- och anläggningsbranschen, universitet och forskningsinstitut ska, teoretiskt, bygga en Öresundsförbindelse med noll nettoutsläpp.

Cementa medverkar i egenskap av producent av cement som tillsammans med betong är en grundpelare för den välfärd som efterfrågas i Sverige i dagens och morgondagens moderna samhälle. Befolkningsökning i kombination med utbyggnad av infrastruktur innebär att cement och betong kommer fortsätta att vara ett centralt byggmaterial i framtiden. 

- Vår medverkan är ett del i vårt arbete med vår vision för noll koldioxidutsläpp från betongprodukterna. Den här innovationstävlingen är viktig för att skapa en öppen och konstruktiv dialog mellan myndigheter, politik och näringsliv om de systemskiften som behöver komma på plats för att nå ett hållbart infrastrukturbyggande i Sverige, säger Magnus Ohlsson, vd på Cementa.

Tävlingen kommer att pågå fram till försommaren 2018 då resultatet från lagens arbete ska redovisas.

- Förhoppningen är att resultaten från tävlingen kommer driva på utvecklingen av bland annat nya processer, tjänster och en politik som skapar förutsättningar för långsiktiga hållbarhetsinvesteringar inom svensk industri, säger Karin Comstedt Webb, hållbarhetsansvarig på Cementa.

 

Läs mer om tävlingen på http://naturvardsverket.se/innovationstavling

Karin Comstedt Webb

Hållbarhetschef, Cementa
Tfn: 
08 58 79 69 31
Mob: 
0708 64 99 07

Läs mer

 
Vi har en nollvision för koldioxidutsläppen. Här får du veta mer om hur vi arbetar för att nå den: