Cement för hållbart samhällsbyggande

Cementa är ett av Sveriges största byggmaterialföretag. Vi tillverkar och marknadsför cement och erbjuder kunskap om användning av cementbaserade produkter. Cement är nyckelingrediensen i betong, som är grunden för hållbara byggnader och välfungerande infrastruktur. Cementa är ett modernt och högteknologiskt företag och vi verkar för en minskad klimatpåverkan i byggandet.

Lyfter bränslet till en ny nivå i Slite
Näringsminister Damberg på återbesök hos Cementa i Slite
Positiva klimatvinster med visionär brokonstruktion
2018 augusti 13

Lyfter bränslet till en ny nivå i Slite

Slite Ugn 8.
Målet är 75 procent alternativbränslen vid Cementas fabrik i Slite. De senaste åren har fabriken tagit viktiga kliv genom att införa ett effektivt pelletsbränsle. Idag drivs cementugnarna vid fabriken med 56 procent alternativa bränslen, där cirka hälften är biobaserade. Alternativa bränslen ersätter det kol som man traditionellt drivit cementugnarna med, och som man vill fasa ut bland annat på grund av deras koldioxidutsläpp. Bränslena består av olika typer av förädlat avfall. Det som fabriken satsar mest på nu kallas FAB-pellets (Förädlat Avfalls Bränsle) och är ett...
2018 juli 6

Näringsminister Damberg på återbesök hos Cementa i Slite

Damberg header.
Hur ser planen ut för Cementa när det gäller att producera ett klimatneutralt byggmaterial? Det ville Mikael Damberg höra mer om, och därför besökte han Slitefabriken den 5 juli. 
2018 juli 3

Positiva klimatvinster med visionär brokonstruktion

Vinnare infranoll2045 header. Vinnarlaget med en liten modell av den blå brokonstruktionen.
Under ett år har två lag jobbat med en avgörande fråga: Hur skulle Öresundsbron kunna byggas med nollutsläpp av växthusgaser?